Pomoc   
Pomoc Dodaj URL Marketing Kontakt Pocetna strana


Sta se krije iza pojedinih pretraga:


1. Šerlok & SuperŠerlok
Pretraživač koji u celosti indeksira sve stranice jugoslovenskog Interneta. Za rezultate pretrage koristi se vlastita baza koja trenutno prevazilazi pola miliona stranica i prema našim procenama pokriva 75% jugoslovenskog Interneta. Iako svi "stručni" listovi u Jugoslaviji redovito pišu pretežno pozitivne članke o ovom pretraživaču, zapanjeni smo činjenicom da mimo časopisa "Internet Ogledalo", "Mikro" i e-zina "Pretraga i prezentovanje" nijedna jugoslovenska redakcija nije našla za shodno da nas kontaktira za informacije o tehnici pretraživača, analogno tome moglo se pročitati besmisleno mnogo gluposti u toj domaćoj stručnoj literaturi. Gospodo urednici, u ovaj pretraživač je uloženo nekoliko hiljada radnih sati, blizu 100.000 nemačkih maraka od strane firme Balkanmedia GmbH Deutschland, i iako vrlo bitan projekat za razvoj YU Interneta, nikada nismo ni tražili niti željeli pomoć od bilo koje institucije u YU, pa bi nam bilo draže, da ubuduće, prije nego što vaši "stručnjaci" počnu da pišu o tome ili da nas kontaktirate pa da vam odgovorimo na nejasna pitanja ili nas slobodno izostavite iz vaših članaka, ali nemojte pisati gluposti o nama. Gospodo, mi shvatamo da u teškoj ekonomskoj situaciji je problematično platiti stručnjake kao novinare, ali nije valjda se to srozalo na to da svako ko ima više od 100 sati "surferskog staža" kod vas može da objavi članak. Najmerodavniju ocenu za naš rad su dali posetioci koji, obzirom da su učinili ovaj sajt najposećenijim (ili jednim od najposećenijih, nije nam to toliko bitno) sajtom na Balkanu, su očito pokazali veći stepen stručnosti u vrednovanju upotrebljivosti rezultata našeg rada nego vaši novinari (verovatno zahvaljujući i većem korištenju i poznavanju interneta). Inače obzirom da ljudi koji rade kod nas, još od 1994 komercijalno razvijaju Internet sa vidnim rezultatima na istom (čitaj živimo i plaćamo poreze za registrovane, legalne firme i radnike u 3 države zahvaljujući poznavanju Interneta), rado ćemo vas upoznati i sa tehnikama pretraživanja i drugim možda vama još nedovoljno jasnim pitanjima u vezi Interneta.

2. Metaeureka
Pretražuje istovremeno sve bitne svetske pretraživače i prikazuje 10 najboljih rezultata. Pored samih pretraživača, uz pomoć metauereke možete pretraživati vesti, slike, fajlove, usenet ... kratko rečeno sve što se na Internetu dalo pretraživati ubačeno je kao opcija u metaeureku. Metaeureka je rad našeg tima i jedinstven je pretraživač na jugoslovenskom Internetu. Pored jugoslovenske verzije tehnologija korištena u metauereci koristi se na nekoliko jezika u raznim državama, a svetsko izdanje je na www.metaeureka.com . U stranoj štampi smo za ovaj rad dobili više stotina priznanja, članaka, pohvala, nažalost ne i u domaćoj "stručnoj" štampi, koja delimično još ni do dana danšnjeg nije uočila razliku između "pravih" i "krivih" pretraživača.

3. Krstarica
Inspirisani tehnikom jednog sajta, za nepunih 6 radnih sati načinili smo "pretraživač" koji istražuje altavistinu bazu podataka i filtrira rezultate sajtova sa jugoslovenskim domenima ili tekstom na srpskom. Rezultate dobijene od altaviste ne "zagađujemo" rezultatima iz drugih baza.

4. Katalog
Ovde su sve prezentacije raspoređene po kategorijama na osnovu sadržaja. Predstavlja jugoslovenski pandam pretraživača Yahoo. Sadržaj kataloga možete pretraživati istražujuci kategorije ili ukucavajuci traženi pojam a da bi se i vaš sajt pojavio u njemu morate ga registrovati.

5. YU domeni
Predstavlja spisak svih jugoslovenskih domena u našoj bazi, koje možete pretraživati ili prema početnom slovu ili ukucavajući naziv domena. Pored naziva domena, kao indikator posećenosti prezentacije nalazi se "aleksa rejting".

6. Adresar
Vrsta "telefonskog imenika" Internet korisnika gde možete pronaći na osnovu imena korisnika i njegovu email adresu ili eventualne dodatne podatke. Adresar je još u razvojnoj fazi, ukoliko se odlučite da i vaše podatke unesete u naš adresar, bit će to velika pomoc za sve one koji vas traže po web-u, na vama je da odlučite.

7. Recnik
Rečnik prevodi bilo koju reč sa srpskog na engleski jezik ili sa engleskog na srpski jezik , jednostavno ukucajte traženu reč. Štampano izdanje ovog rečnika imalo bi oko 1000 stranica i bilo bi jedan od najvećih rečnika za ova dva jezika.